UXO Searching in the new harbour of Zutphen

offshore explosieven opsporing
offshore explosieven opsporing

Opsporingen naar niet-geëxplodeerde munitie in the nieuwe haven van Zutphen

Cliënt: The Authorities of Zutphen
Periode: 2015-2016

BODAC B.V. was op zoek naar niet-gëxplodeerde munitie (UXO) in de nieuw ontworpen haven in Zutphen. De overheid van Zutphen heeft besloten om een nieuwe haven uit te baggeren. Voordat het uitbaggeren en bouwen van een nieuwe haven kon beginnen, moest het gebied eerst van mogelijke niet-geëxplodeerde mutitie en bommen ontruimd worden. Dit werd uitgevoerd door een combinatie van oppervlaktebepaling en duikactiviteiten voor de diepere gebieden.

Doormiddel van ondersteuning van een computer konden bommen met een oppervlakte van 250 lbs en groter gevonden worden tot een diepte van 4.50 ml. Daarnaast kon artillery muntitie gevonden worden tot een diepte van 2.50 ml. Om een hogere metingsdichtheid te krijgen, werd er gemeten met een sensor afstand van 33,3 cm. Dit zorgt ervoor dat er een beter beeld ontstaat van voorwerpen met een kleiner volume. De gegevens van de metingen zullen digitaal opgeslagen worden en gecombineerd worden met de DGPS positie van de sensors. Het resultaat hiervan is een toonbaar beeld van mogelijke CE en de exacte positie hiervan in de grond. Alle diepere objecten in het water waren geïndentificeerd door en ontruimd door duikers, wat de veiligste en beste manier was voor deze omgeving.

Het werk in de haven is naar voldoening afgerond. Rapportages, documentaties, surveys en ontruimingswerkzaamheden zijn opgeleverd via het DGPS systeem en de nieuwste GIS applicaties. Wanneer het niet mogelijk is om proactieve surveys te doen naar explosieve munitie, zal Bodac zorgen voor ervaren UXO technici die on-board, on-shore, en on-call igezet kunnen worden voor mogelijke gebeurtenissen rondom de niet-geëxplodeerde munitie.