Vliegtuigberging Vickers Welllington Ic T 2990 in Nieuwe Niedorp van start

Vliegtuigberging Vickers Welllington Ic T 2990 in Nieuwe Niedorp

Tsjechië is tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal jaar bezet geweest door de Duitsers. Om deze reden zochten veel Tsjechen hun uitvlucht naar het vrije Engeland. Vanuit Engeland boden de Tsjechen zich aan om te vechten tegen de Duitse bezetting. De gevluchte soldaten maakten gebruik van de Britse bommenwerpers, in dit geval het type Vickers Wellington Ic T 2990 van de Britse Royal Air Force (RAF).  

In de nacht van 22 op 23 juni 1941 vloog een Britse bommenwerper met een 6 koppige Tsjechische bemanning naar Bremen. Na het bombardement raakte zij op de terugweg in gevecht met een Duitse nachtjager. Het toestel stortte hierdoor neer in de Kostverlorenpolder, op het perceel aan de Kanaalweg 5 te Nieuwe Niedorp in Nederland.

Berging

Het vooronderzoek dat op initiatief van het nationaal programma Berging vliegtuigwrakken is uitgevoerd, biedt ‘hoopvolle’ uitkomsten. De kans dat stoffelijke resten van een of meerdere bemanningsleden tijdens de berging worden teruggevonden is tamelijk groot. De vliegtuigresten zullen in mei 2021 geborgd worden en hopelijk kunnen de bemanningslieden geïdentificeerd worden. De Tsjechische soldaten kunnen dan alsnog een eervolle rustplaats krijgen waarbij de nabestaanden betrokken zijn.

 

Meer informatie volgt op onze website en social media kanalen.