Vliegtuigberging - identificatie Duitse Piloot Otto Tillack

duitse piloot gevonden bij berging
vliegtuigmotor gevonden berging
wapens vliegtuigberging

De 20-jarige Duitse piloot steeg op 30 januari 1944 op van Vliegbasis Volkel met zijn Messerschmitt - rompcode Schwarze 10. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle. Door de grote snelheid boorde het toestel zich diep in de grond. Alleen een deel van de staart stak er nog boven uit. Dit deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd. 

Opsporen nabestaanden

De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. Wanneer de onderzoeken zijn afgerond, worden de stoffelijke resten bijgezet op de Begraafplaats voor Duitse Militaire Gesneuvelden in Ysselsteyn. Dit gebeurt in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräber Fürsorge. Hiervoor wordt geprobeerd nabestaanden van Tillack op te sporen.

Over het bergingsprogramma

In de Nederlandse bodem liggen nog zo'n 30 tot 50 vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord. In 2019 ging het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van start. Het doel hiervan is om vermiste vliegers een graf te geven en nabestaanden zekerheid over hun lot. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. Het toestel van Tillack is het 1e Duitse exemplaar uit het Nationaal Bergingsprogramma. We voelen ons vereerd om hieraan mee te werken. Er wordt veel kennis en expertise tijdens de projecten met elkaar gedeeld; in de voorbereiding, op de bestemmingen en via digitale gesprekken. Zo dragen we bij aan een verhoogd kennisniveau over de geschiedenis van Nederland.  

Overige vondsten

Tijdens de berging zijn we voornamelijk gestuit op oude vliegtuigdelen, denk aan: motordelen, propellers en scherven. Daarnaast hebben we wapens en munitie aangetroffen in de bodem. Kortom, een uitdagend project met indrukwekkende vondsten.

 

In de tussentijd zijn er meerdere video's verschenen over de berging, deze kunt u hier vinden: