Bodac vindt 1.000 ponder in Leuven

Op woensdagmorgen 25 maart heeft Bodac een 1.000 ponder gevonden bij graafwerkzaamheden aan de Eenmeilaan in Leuven (B).

De zware Britse vliegtuigbom werd aangetroffen in de buurt van de spoorlijn naar Aarschot, ter hoogte van Kessel-Lo. De ontmanteling werd woensdagmiddag door de dienst voor de opruiming en vernietiging van ontploffingstuigen (DOVO) uitgevoerd. Er was een veiligheidszone van 800 m ingesteld waarbinnen iedereen geëvacueerd werd.

Klik hier voor de evacuatie.

Leuven is in de Tweede Wereldoorlog diverse malen gebombardeerd en met artillerie beschoten. Uit historisch onderzoek bleek dat de locatie verdacht was op afwerpmunitie (vliegtuigbommen).

De onderzoekslocatie, een voormalig spoorwegemplacement, heeft een oppervlakte van 52.000 m2. Op de locatie worden diverse infrastructurele werken voor de nieuw te realiseren stelplaats van de Lijn aangelegd en drie gebouwen geplaatst. De draagkracht van de bodem is wisselend, waardoor funderingspalen noodzakelijk zijn. De posities van de funderingspalen die 11 meter in de bodem komen worden door Bodac middels dieptedetectie onderzocht op achtergebleven explosieven (tot 11 meter minus maaiveld).

Klik hier voor het interview Bodac.