BODAC B.V. ontwikkelt onderwater explosieven vernietigingssysteem

misc
Mine Disposal System
misc

BODAC B.V. heeft in samenwerking met ECS Special Projects Ltd een nieuw onderwater explosieven vernietigingssysteem ontwikkeld naar de nieuwste standaarden, richtlijnen en veiligheidseisen.

Het systeem is gebaseerd op het marktleidend systeem genaamd Cobra MDS. Het is ontworpen voor onderwater vernietigingen of het veiligstellen van niet gesprongen conventionele explosieven.

Het BODAC EOD team kan het systeem inzetten tijdens;

  1. Een explosieven opsporings- en vernietigingsopdracht, bij ontdekken van een niet-gesprongen explosief;
  2. Bij het spontaan aantreffen van een niet gesprongen-explosief;
  3. Vernietigen van explosieven die niet veilig zijn om te vervoeren;
  4. Bagger werkzaamheden met 24/7 bereikbaarheid op het project.

Het vernietigen van explosieven blijft in Nederland een voorbehoudende handeling van Defensie, maar kan door Bodac worden toegepast in landen waar Humanitaire opsporing en ruiming van conventionele explosieven gewenst is en/of in landen waar geen vigerende regelgeving aanwezig is.

Met haar jarenlange ervaring kan BODAC een totaalpakket leveren op het gebied van explosieven risico inventarisatie, explosievenopsporing en -ruiming. Dit betreft voornamelijk het opsporen van conventionele explosieven die zijn achtergebleven uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Dit kunnen bijvoorbeeld blindgangers betreffen. Blindgangers zijn explosieven die niet zijn ontploft of afgegaan op het oorspronkelijk bedoelde moment. Blindgangers zijn erg gevaarlijk omdat ze op ieder willekeurig moment kunnen ontploffen. Het is daarom erg belangrijk dat blindgangers veilig worden opgeruimd.

Het explosievenonderzoek wordt gedaan door gepassioneerde, vakkundige medewerkers met hoogwaardige apparatuur.

Meer weten over het vernietiging systeem?

https://www.bodac.eu/news/underwater-mine-disposal-systems