Afstandbediend OCE/UXO airlift en bagger methodiek

disposal by detention
disposal by detention

BODAC B.V. gebruikt een onderwater explosieven vernietigingssysteem dat voldoet aan de nieuwste standaarden, richtlijnen en veiligheidseisen. Het systeem is gebaseerd op het marktleidende systeem genaamd Cobra MDS. Het systeem wordt succesvol gebruikt voor onderwater vernietigingen of het veiligstellen van niet-gesprongen conventionele explosieven.

Het BODAC EOD-team kan het systeem inzetten tijdens;

  1. Een explosieven opsporings- en vernietigingsopdracht, bij ontdekken van een niet-gesprongen explosief;
  2. Bij het spontaan aantreffen van een niet-gesprongen explosief;
  3. Vernietigen van explosieven die niet veilig zijn om te vervoeren;
  4. Baggerwerkzaamheden met 24/7 bereikbaarheid op het project.

Het vernietigen van explosieven blijft in Nederland een aan Defensie voorbehouden handeling, maar kan door Bodac worden toegepast in landen waar humanitaire opsporing en ruiming van conventionele explosieven gewenst is en/of in landen waar geen regelgeving aanwezig is.

Met haar jarenlange ervaring kan BODAC een totaalpakket leveren op het gebied van explosieven risico-inventarisatie, explosievenopsporing en -ruiming. Dit betreft voornamelijk het opsporen van conventionele explosieven die zijn achtergebleven uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Dit kunnen bijvoorbeeld blindgangers betreffen. Blindgangers zijn explosieven die niet zijn ontploft of afgegaan op het oorspronkelijk bedoelde moment. Blindgangers zijn erg gevaarlijk omdat ze op ieder willekeurig moment kunnen ontploffen. Het is daarom erg belangrijk dat blindgangers veilig worden opgeruimd.